Pelialan suosio on ollut Suomessa viime vuosina kovassa nousussa. Nykyään voidaankin jo väittää, että Suomi on yksi Euroopan kolmesta suurimmista pelinvalmistajista. Pelejä julkaistaan vuosi vuodelta enemmän, millä on positiivisia vaikutuksia sekä alan liikevaihtoon että myös Suomen työllisyystilanteeseen. Suomalaiset ovat kautta aikojen rakastaneet video- ja rahapelaamista, mikä selittää osiltaan sitä, että pelialasta on nopeasti noussut yksi Suomen suurimmista toimialoista. Pelialan menestys ei rajoitu vain Suomeen, vaan pelaaminen on nousussa myös muualla maailmassa ja tällä hetkellä puhutaan jopa noin 84 miljardin euron toimialasta.
Suomi nousussa pelialalla
Ensimmäinen suomalainen videopeli julkaistiin vuonna 1979. Pelin nimi on Chesmac ja se nautti aikoinaan valtavasta menestyksestä pelien ystävien keskuudessa. Vaikka Chesmac menestyi erinomaisesti Suomessa, ei se kyennyt vielä saavuttamaan kansainvälistä menesystä, vaan suomalainen peliteollisuus joutui odottamaan vielä useamman vuoden, ennen kuin Suomi alettiin maailmalla käsittää varteenotettavana pelinkehittäjämaana.
Vuosien 1990 ja 2000 välillä Suomi kävi läpi IT-teollisuuden kulta-ajan ja uusia pelitaloja tuli markkinoille tiuhempaan tahtiin kuin koskaan aiemmin. Pelinkehityksen kannalta Suomen menestystarina lähti nousuun kuitenkin vasta 2000-luvun murroksessa, kun digitalisoituminen toi mukanaan uusia välineitä alan kehittämiseksi. Yhä useampi ammattilainen lähti mukaan pelialalle ja vuosien 2011 ja 2014 välisenä aikana Suomessa perustettiin jopa 179 uutta peliyritystä, jotka olivat keskittyneet videopelien kehitykseen. Pikakelaus tähän päivään ja voimme todeta, että kyse on useampien miljoonien eurojen arvoisesta alasta.
Suomen suurimpia pelinkehittäjiä ja -valmistajia ovat Supercell, Rovio ja RedLynx. Supercell-yrityksen peleistä kolme on onnistunut saavuttamaan sekä laajan kansallisen että kansainvälisen menestyksen: Hay Day, Clash of Clans ja Boom Beach. Supercellin palkittiin vuonna 2015 maailman tuottavimmaksi mobiilipeliyritykseksi. Myös Rovio on saanut nauttia kansainvälisestä huomiosta lanseerattuaan laajalti tunnetun Angry Birds -videopelin. Kaikki pelinkehitys ei suinkaan ole keskittynyt vain pääkaupunkiseudulle, vaan menestystarinoita nähdään aina Oulusta asti. Oululainen Koukoi Games allekirjoitti pari vuotta takaperin yhteistyösopimuksen huippusuositun 20th Century Foxin ja sen tytäryhtiön FoxNext Gamesin kanssa USA:ssa.
Pelialalle etsitään jatkuvasti osaajia
Suomen peliteollisuuden raameissa toimivat yritykset kehittävät a julkaisevat vuosittain jopa tuhansia uusia pelejä. Osa näistä peleistä päätyy vain suomalaisten pelaajien ulottuvuuteen, osa nauttii myös kansainvälisestä huomiosta. Peliteollisuuden voidaan helposti sanoa olevan tämän päivän yksi nopeimmin kasvavista viihdeteollisuuden aloista sekä Suomessa että myös muualla maailmassa.
Vuonna 2016 tehtyjen tutkimusten suomalaiset peliyhtiöt työllistivät jopa 3000 henkeä. Pelien piireissä työskentelevien määrä on kasvanut alle kymmenessä vuodessa jopa parilla tuhannella ja lisää ammattitaitoisia ja intohimoisia kehittäjiä ja muita asiantuntijoita tarvitaan vuosi vuodelta enemmän. Suomessa on tällä hetkellä noin 300 pelialan yritystä, jotka palkkaavat vuosittain noin 200-300 uutta pelialan ammattilaista.
Suomalaisten pelitalojen lisäksi maailmalta löytyy toki lukuisia pelinvalmistajia, jotka luovat mitä moninaisempia pelejä eri alustoille. Olemassa on niin suuren luokan elokuvamaisia konsoli- ja tietokonepelejä kehittäviä yrityksiä, pelitaloja, jotka keskittyvät erityisesti nettikasinoille suunnattuihin kolikkopeleihin ja tietysti myös yrityksiä, jotka valmistaat parhaista parhaita mobiilipelejä. Näiden lisäksi tarjolla on paljon muitakin mahdollisuuksia ja lista varmasti tulee vielä kasvamaan tulevaisuudessa.
Haluatko mukaan pelialalle?
Pelialan nousun myötä myös alan koulutusmahdollisuuksien määrä on lisääntynyt tasaiseen tahtiin. Pelialaa on nykyään jo mahdollista opiskella sekä kansanopiston tasolla, ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa että yliopistossa.
Toisen asteen ammatillisiset oppilaitoksiset tarjoavat tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoja, joiden pääsuunta on pelialan ohjelmistontuotanto. Kyseisiä koulutuksia tarjotaan ammattiopistoissa, aikuisopistoissa ja kansanopistoissa ympäri Suomea. Tietyt suomalaiset opistot, mukaan lukien Joutsenon opisto, mahdollistaa myös sen, että pelialasta kiinnostunut pääsee kokeilemaan alalla opiskelua jopa ennen varsinaiseen koulutukseen hakemista. Kokeilun päämääränä on alaan tutustuminen perustasolla. Opistotasolla pelialan koulutusta Suomessa tarjoavat muun muassa Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto, HEO Kansanopisto, Kainuun ammattiopisto, Kauhajoen opisto, Kymenlaakson opisto, Laajasalon opisto ja Riveria.
Myös ammattikorkeakoulussa on mahdollista opiskella pelialaa, vaikka tällä hetkellä varsinaista alan tutkinnon suorittamista tarjoaa vain Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Ammattikorkeakoulujen lisäksi myös yliopistot järjestävät erilaisia pelialaan liittyviä koulutuksia. Yliopistoissa peliala lukeutuu filosofian oppimäärän piiriin, joten alempana tutkintona suoritetaan filosofian kandidaatin tutkinto ja ylempänä filosofian maisterin tutkinto.